Een monument, namen in steen
Op zondag 25 juni 1950 werd op de joodse begraafplaats te Oosterhout een herdenkingssteen geplaats voor de leden van de Nederlands Israëlitische Gemeente Breda die in de jaren 40-45 slachtoffer werden van de Duitse terreur. Maar wie zou vijftig jaar later de namen van de slachtoffers nog kennen?
Vanouds her werden op deze begraafplaats de doden begraven uit de joodse gemeenten Breda, Oosterhout en Geertruidenberg. Na de ondergang van de kleine kehillot Geertruidenberg en Oosterhout bleef de N.I.G. Breda verantwoordelijk voor de gezamenlijke begraafplaats. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog strekte het gebied van de N.I.G. Breda zich uit over het noord-westelijk gebied van de provincie Noord-Brabant.
Toen kon nog niemand vermoeden dat zovelen nooit een graf zouden krijgen. De namen van hen die in de jaren 1940-1945 uit Breda en omgeving werden weggevoerd en vermoord werden of stierven door mishandeling en uitputting, zijn nu aangebracht op de stenen van een monument op deze begraafplaats. Opdat men ook in de toekomst hun namen zal kennen.
Zij waren bijna allen lid van de joodse gemeente Breda, enkelen van hen kwamen uit Geertruidenberg, Zevenbergen of Etten-Leur. Zij waren vroom of vrij, dat onderscheid werd door hun vervolgers niet gemaakt. Zij waren allen joden die in Breda en omgeving woonden en werkten. Velen van hen zouden, gekomen aan het einde van hun dagen, hier begraven zijn. Maar zij kregen geen graf en wij kunnen nu nog slechts op deze plaats hun naam schrijven in stenen.
Op 30 Tisjri 5764 / 26 oktober 2003 werd een monument onthuld waarop alle namen van de slachtoffers worden genoemd.